Květina podle znamení

Květiny byly vždy spojovány s určitými měsíci a ročními obdobími

Lidé nosili při sobě květiny, které byly spojeny s jejich měsícem narození. To vedlo k přiřazení různých květin k jednotlivým znamením zvěrokruhu. 

V 17. století bylo poprvé publikováno dílo Anglický lékař (později Herbář) anglického botanika, bylinkáře, fyzika a astrologa Nicholase Culpepera. Toto dílo je jedním z nejucelenějších seznamů bylin a jejich použití, kde autor kombinuje astrologii, nemoci a rostliny. Kniha se v době raného novověku stala velmi oblíbenou, neboť pomohla lidem rozhodnout se, kterou léčivou rostlinu mají použít. 

 

Znamení zvěrokruhu 

Berani...

...jsou impulzivní, duševně čilí, nadšení a plní nových myšlenek. To z nich dělá přirozené vůdce. I přesto, že mohou být někdy vznětliví, zloba u nich dlouho netrvá. Berani, u nichž převládají negativní stránky jejich znamení, mohou být netrpěliví, egocentričtí a bezohlední. K překonání těchto rysů jim může pomoct slunečnice, netýkavka a ostružina

Pokud chcete Beranovi věnovat květiny, měly by to být amarylis, sedmikrásky, růže, opuncie, tygří lilie a tulipány. Berani mají rádi především červené květy.

Květinou narození je hrachor luční a zimolez

 

Býci... 

...jsou spolehliví, odolní, vytrvalí a tvrdohlaví. Jsou pečliví, trpěliví a vychutnávají si všechny radosti, co nám život přináší. Mají rádi kvalitu, pohodlí a bezpečí. Býci projevující negativní stránky svého znamení jsou apatičtí a mají nepružný přístup k životu. K rostlinám, které jim mohou toto překonat, jsou hořec, kosatec a divoká růže

Pokud chcete Býkovi darovat květiny, měly by to být astra, levandule, šeřík, lilie (především konvalinky) a hvozdík vousatý.

Květinou narození je růže a náprstník.

 

Blíženci...

...jsou vřelí, soucitní, okouzlující a snadno se s nimi dá vyjít. Mají bystrou, neklidnou mysl, kterou rádi ukazují při konverzaci. Jsou rádi v jednom kole a často dělají v jednu chvíli více věcí. Blíženci s negativními projevy svého znamení jsou přehnaně úzkostní a plní obav a v jejich hlavě je nekonečné brebentění. Z rostlin, které jim mohou překonat tyto vlastnosti, jsou bílý kaštan, povijnice a levandule.

Chcete-li obdarovat blížence květinami, darujte jim chryzantému, kapradinu, červené růže, pryskyřník, narcis, akácii, kaktus.

Květinou narození je levandule a konvalinka

 

Raci...

...jsou klidní, senzitivní a citově založení. Mají dobrou představivost a jsou mnohostranní. Mají velmi silný vztah k domovu a rodině a jsou rádi v kruhu svých blízkých. Raci s negativními projevy svého chování jsou emocionálně vyprahlí, přehnaně ochranitelští a úzkostní vůči svým blízkým. Z květin, které jim mohou pomoci tyto projevy překonat, jsou heřmánek, čekanka, plamének a zimolez

Pokud chcete raka potěšit květinou, vyberte mu chrpu, kapradinu, hortenzii, bílé růže, stračku, lilii a mučenku.

Květina jejich narození je bílá růže a ostrožka.

 

Lvi...

...jsou optimističtí, nezávislí, štědří a společenští. Jsou přátelští, mají rádi uznání druhých a vděčnost. Pokud jde všechno podle nich, snadno se s nimi vychází. Snadno se rozčílí, ale také rychle vychladnou. Lvi s negativními projevy jsou nepružní, egocentričtí, netolerantní a mají přehnaně vysoké nároky. Rostliny, které jim mohou pomoci tyto projevy zvládat, jsou pampeliška, brutnák, kosatec a verbena.

Chcete-li lva obdarovat květinou, darujte mu gerberu, mečík, laskavec a světlici barvířskou.

Květinou narození je slunečnice a afrikán

 

Panny...

...jsou skromné, vážné, ukázněné, přemýšlivé a mají tendenci k perfekcionismu. Lidé ve znamení panny jsou idealističtí, ale zůstávají stále nohama na zemi. Panny se rády snaží vylepšit svou mysl a rády se učí. Negativními projevy jejich chování mohou být přehnané kritizování a odsuzování. Ke zvládání negativních projevů jim může pomoci jasmín, kopr, buk, černohlávek a cínie

Chcete-li pannu obdarovat květinou, vyberte sedmikrásku, modrou hortenzii, břečťan, fialku a třezalku.

Květinou narození je maceška a pryskyřník.

 

Váhy...

...jsou příjemné, vřelé a soucitné. Jsou přirozenými vůdci, mají rády harmonii a umí vidět obě strany mince. Váhy vždy vyhledávají rovnováhu. U vah mohou být negativní projevy přecitlivělost a nerozhodnost. Tyto rysy jim mohou pomoci překonat jetel, eukalyptus, cesmína a hrachor luční.

Chcete-li váhy obdarovat květinou, vyberte miniaturní růže, tulipány, orchidej a mečíky. Váhy mají rády kytice s mnoha růžovými a býlími květy.

Květinou narození je růže a zvonek

 

Štíři...

...jsou bystří, pevní, náruživí a uzavření. Překypují elánem a odhodláním. Někdy mohou být skeptičtí a kritičtí, neboť své názory vyjadřují přímo. Negativními projevy mohou být podezřívavost, roztrpenost a neschopnost odpouštět. Tyto rysy může pomoci překonat bazalka, fuchsie, cesmína, hlodáš a zimolez.

Chcete-li štíra potěšit květinou, vyberte pivoňku, masožravou mucholapku, kaktus, laskavec, lilii. Štíři mají rádi kytice z červených květin, například z růží nebo chryzantém.

Květinou narození je chryzantéma a muškát

 

Střelci.. 

...jsou pozitivní, ctižádostiví a nadšení. Jsou čestní, upřímní, ale často se vyjadřují, aniž pomyslí na důsledky. Střelci mohou být ale také přehnaně rozpínaví a nerealisticky optimističtí. Květiny, které jim to mohou pomoci překonat, jsou brutnák, šalvěj, cínie a řepík.

Chcete-li střelce obdarovat, vyberte mu karafiát, chryzantému, krokus, rudé mečíky, liliochvostec, levandulové růže a tulipány. Střelci mají rádi kytice z červených a bílých květů.

Květinou narození je narcis a karafiát

 

Kozorozi...

...jsou hloubaví, praktičtí, trpěliví a vytrvalí. Svých cílů téměř vždy dosáhnou, neboť za nimi pevně jdou, dokud je nenaplní. Negativními rysy jsou pesimismus, sklíčenost, tvrdohlavost. K překonání těchto vlastností jim může pomoci osika, ostružina, brutnák, jilm a dub.

Pokud chcete kozorohy obdarovat květinou, zvolte africkou fialku, zvonek, břečťan, jasmín nebo sněženku.

Květinami narození jsou maceška, břečťan a karafiát

 

Vodnáři...

...jsou soucitní, tolerantní a chápající lidé. Většinou se starají o lidstvo jako o celek než o jednotlivce. Často mají neobvyklé nebo nekonvenční zájmy. Negativními rysy jejich potenciálu jsou povýšenost, namyšlenost a odtažitost. Rostliny, které jim mohou pomoci, jsou heřmánek, pampeliška, verbena a fialka

Chcete-li potěšit vodnáře květinou, darujte mu mečík, orchidej nebo juku.

Květinou narození je orchidej a sněženka

 

Ryby...

...jsou laskavé, důvěřivé a přívětivé. Jsou to idealističtí lidé s bohatou představivostí a citovým životem. Je pro ně těžké rozhodovat se. Většinou jsou pořádkumilovní a upravení. Mohou být ale také přecitlivělí nepraktičtí a zasnění. Z rostlin jim mohou pomoci andělika, pomněnka a povijnice tříbarevná

Chcete-li věnovat rybám květinu, věnujte jim pomněnku, růži, šeřík, jasmín, nevěstin závoj nebo narcis. Ryby ocení především modré a fialové květiny.

Květinou narození je trsovitý narcis a leknín